18.09.2010

Neden Yemek Seçiyoruz?

      Şahsen çok yemek seçen biri olarak bu konunun araştırılmaya değer olduğunu düşünenlerdenim. ADB- DUKE Üniversitesindeki bilimadamları da benimle aynı görüşte olmalılar ki bu konu hakkında detaylı bir çalışma içersine girmişler.
Yemek seçme problemi diğer birçok sorun gibi genetik faktörlere dayandırılıyor. Zaten eğer birşeyin nedenini bulamıyorsak genetiktir genetik diyip kestirip atıyoruz. Eğer genetik olsaydı anne-babanın yemediği birşeyi çocuklarının da yememesi gerekirdi ki bugüne dek aile boyu bir seçicilikle karşılaşmadım doğrusu. Lakin daha geniş kapsamlı düşündüğümüzde her toplumun atalarından gelen bir yemek kültürü olduğuna göre bir Türk'e bir Japon'un yediği gibi böcek ızgara, böcek cız-bız yediremiyeceğimizi varsaydığımızda bu tez de oldukça mantıklı geliyor kulağa.
Bununla birlikte bence tamamen psikolojik bir olgu yemek seçmek. Kendimde bir yemek seçer olarak gönül rahatlığıyla dile getiriyorum bu tezimi. Mesela vejetaryanım diyemem ama et yemem ben ne kırmızı et ne tavuk ne balık, çorba içmem, ıspanak sevmem, şerbetli tatlıların tadına bile bakamam, şehriyeyi hiç sevmem, armudu, muzu, cevizi de yiyemem, siyah çay da içmem, hatta öyle ki minik boncuk makarnayı yiyebilirken fiyonk yada burgu şeklindeki makarnayı bile yiyemem yani şekilden bile nem kaparım, dereotu varsa bir yemekte mutfağa bile giremem, onu yemem bunu yemem liste yapsam böyle uzar gider işte maalesef ... Tüm bunları yemememin ise tek bir sebebi var: Bu gıdaların tadını veya kokusunu beğenmemem. Sırf yemiş olmak için de yemek saçma geliyor açıkçası bana. Bir nebze de olsa zevk almalı kişi, damağına hitap etmeli değil mi ama yedikleri?
Bilim adamlarının bu konuya da en kısa zamanda bir çözüm getirmesini bekliyoruz. Öne sürüldüğü gibi yemek seçme konusunda  genetik faktörlerin mi, çevresel faktörlerin mi yoksa psikolojik faktörlerin mi daha baskın olduğunun bulunması, yemek seçme sorununa bir çözüm getirilmesi en çokta ebeveynlerin işine yarayacak sanırım.
Ne olursa olsun; Her besinin tek tek çok değerli olduğu muhakkak ama o bilince gelmek için de daha kırık fırın ekmek yemek gerek bu da bir hakikat ...

2 yorum:

Murat dedi ki...

kalıtımın yemek seçiciliği konusundaki etkisinin çok az olduğunu -belkide hiç- düşünüyorum.bence en büyük etken kişinin çevresinden alıştırıldığı
yemekleri yemesi.mesela köylüler her türlü yemeği yer.onlar için yemek yemektir.bu çocuğa alıştırılır,öğretilir.fakat bazı kişiler kendileri seçici olduğu için çocuğunu da bunu öğretiyor.ve o çocukta seçici bir özellik kazanıyor.yani kalıtımın pek bir etkisi olduğunu sanmıyorum.çevrenin
daha çok etkisi olabilir.

miniştitiya dedi ki...

bence anne önemli bir faktör..anne ne pişirir ve evde ne yer ve de çocuğuna ne yedirirse çocukta onu yiyor..sebze hastası biri olarak söylemeliyim ki sebze sevmemin tek nedeni annemin zamanında et yememesi